2011. szeptember 4., vasárnap

Mózes próféta, szeptember 4.

Michelangelo szobra 1515 körül keletkezett, eredetileg II. Gyula pápa monumentális síremlékének egy része lett volna, ám pénzszűke miatt a munkálatok elhúzódtak, így az emlékmű jóval a pápa halála után készült el. Mára két rabszolga és Mózes hatalmas alakja maradt fenn. (Olaszország hitetetlen műkincsekbeli gazdagságára jellemző, hogy Mózes úgy ücsörög Rómában a S. Pietro in Vincoli templomban, mintha csak valami kutyaközönséges szobrász feledhető alkotása lenne, bár régen jártam ott, de akkor épp csak egy kis vörös zsinór volt tessék-lássék kifeszítve körülötte. Bemész... sétálgatsz a padsorok között... aztán egyszer csak ott találod magad fésztufész a kis ötszáz éves semmiséggel... Őrült érzés - bár átélhetném újra! :-) )

Az Ószövetség szerint Mózes a mintegy 2300 m magas Sínai hegyre ment fel, ahová leszállott Isten, és szövetséget kínált Izrael népének, ha az hűen követi szavát, betartja a tízparancsolatot és még további utasításait. A kinyilatkoztatás végeztével Mózes két kőtáblát kapott, amelyen Isten kézírásával álltak a parancsolatok, ezeket pedig az akácfából készített, aranyozott frigyládában kellett őrizni.

És a szokásos kérdés: miért is van szarva? A választ a kutatók szerint Szt Jeromos rosszul sikerült latin fordításában találjuk: az eredeti írás szerint mikor Mózes lejött a hegyről, "orcájának bőre fénylenék" (Ex, 34,29), ez a részlet Jeromosnál úgy hangzik, hogy "szarvas volna az orcája", aminek - valljuk be őszintén - sok értelme nincsen. A tévedés a két, egymáshoz nagyon hasonló héber szó összekeveréséből eredhetett. A keresztény Nyugaton több mint ezer éven át használták a Vulgata-t, Jeromos latin nyelvű bibliáját, így szegény Mózesen végképp rajt' ragadtak a szarvak, mint ez számtalan művészeti alkotáson látható. (Forrás: www.foldvary.eoldal.hu/cikkek/szakmai-oneletrajz-es-publikaciok/mozes-szarva.html/)

2 megjegyzés:

Lazac írta...

Azt hittem még nem jártál eddig Rómában, de akkor azt kívánom, menj vissza. :):) fész tú fész:):)

Unknown írta...

Voltam, de még 85-ben. Lassan meg kell ismételni... ;)