2011. szeptember 2., péntek

Dávid és Góliát


Caravaggio (1571-1610) kedves kis képén Dávid éppen a legyőzött Góliát fejét tartja hajánál fogva. Saul után Dávid lett Izrael második királya, de amikor fenti eset történt, még igencsak fiatal volt, békésen pásztorkodott, közben hangszeren játszott és énekelgetett - a sok gyakorlásnak is köszönhető, hogy a legszebb zsoltárok tőle származnak.

Saul királytól elfordult az Úr, és elküldte Salamon prófétát, hogy keressen új királyt. A próféta ránézett a fiatalka Dávidra és azt mondta: Ő lesz az. Fel is kente annak rendje és módja szerint. A következő, filiszteusokkal vívott csatában harcra jelentkezett Góliát, az óriási katona, akinek testét pikkelyszerű páncélzat és egyéb ijesztő ruházat borította. Saul és egész Izrael megrettent tőle, de nem ám a kis vörös hajú Dávid, aki bátran jelentkezett a meglehetősen esélytelennek látszó küzdelemre. Végül azonban az egyszerű parittyájába befogott egy követ, és pont homlokon találta vele Góliátot, aki azonnal szörnyethalt. Ezután az a kis aranyos gyerek odament, és még a fejét is levágta, biztos ami biztos.

Caravaggionak úgy látszik tetszett ez a téma, mert megörökítette egy másik szemszögből is: :-)


Michelangelo Dávidját nem teszem fel, "őt" úgy is jól ismerjük. Pedig érdekes lenne megvitatni, hogy valóban igaz-e, amit néhány kritikusa állít: hogy egy bizonyos testrésze igencsak aránytalan egyéb méreteihez képest. :-)

4 megjegyzés:

Lazac írta...

Ezt is érdekes volt olvasni. :)Jó, hogy vezeted ezt a blogot, sok új ismeretre teszek így szert.

Unknown írta...

Én is, miközben írom. Mert ugye nem gondolod, hogy csak úgy fejből vágom...? :) :) Max. az alapokat, de mindegyiknek utána kell néznem. Ezért csinálom.

Lazac írta...

Azt hittem séróból nyomod, de így akkor még jobban tetszik. :)

Unknown írta...

Öhö... kösz... már a feltételezést is! :D :D