2011. október 20., csütörtök

Noli me tangere...

Tiziano (1485-1576)

... ne érints meg engem... hangzott el Jézus szájából a híres mondat, mikor a feltámadás után Mária Magdolna át akarta ölelni a térdét. Hogy miért mondta ezt az Úr, arra a Szentírásban nincs magyarázat. Sok ilyen eset van, és ez mindig problémákat vet fel: ahány évtized, évszázad, ahány tudós, teológus, más és más lehet az elmélet.

Ilyenkor persze újfent jól jön a teológiát végzett bérmaanya, akitől telefonos segítséget lehet kérni. Meg is adja a választ levélben azonnal. Az első javaslata a megoldásra: "válassz más témát". :-) De mivel ő is jól tudja, hogy ennél azért önfejűbb vagyok, megfogalmaz néhány lehetőséget.

Először is, nem kell nekünk mindent tudni, hogy kétezer évvel ezelőtt Jézus mit, miért mondott. Ha az evangélisták nem adtak rá magyarázatot, akkor csak azt kell tudomásul vennünk, hogy valamiért ezt mondta, és kész. Újra emlékezetünkbe idézhetjük a sokat ismételgetett gondolatot: éppen ezek miatt a dolgok miatt "hiszünk és nem tudunk".

Elképzelhető, hogy Jézus a feltámadás után már szellemi testben volt jelen, ezért nem engedte az érintést. De talán a mindannyiunkhoz legközelebb álló magyarázat Jézus és Mária Magdolna kapcsolatához fűződhet. Jézus olyan szintű engedelmességet kért Magdolnától, amely gyakran nem hagyott teret a kérdéseknek: "noli me tangere"- ezt kérem tőled, ezt tedd meg, nem kell tudnod az okát. A szeretet legmagasabb foka, és nagy alázat kell ahhoz, hogy az ember megtegyen valamit, aminek nem látja az értelmét, megtegye egyszerűen csak azért, mert Ő kéri, Ő, akiben mindenek felett hisz. Magdolna képes volt erre.

A kétezer éve alapított vallás él... és néha olyan dolgokkal szembesít bennünket, amelyeket saját életünkben legszívesebben a szőnyeg alá söpörnénk. Képesek vagyunk-e eléggé szeretni? "Jól" szeretünk-e...? Érdemes megkeresni a válaszokat, mert azok néha igenlőek... és az nagyon jó érzés. :-)

2 megjegyzés:

Golden írta...

ez most nemcsak okosság volt, hanem nagyon szép is, kösz

Lazac írta...

Igen, ez egy nagyon nehéz és érdekes kérdés....szerintem, erre nagyon kevesen képesek.