2011. október 6., csütörtök

Káin és Ábel


A Magyar Mozdulatművészeti Társulat előadásából ellesett pillanat. Csodás fotó - szerintem. :-)

De azért legyen egy nagy öreg is: Tintoretto, velencei festő képe (1518-1594.)

Miután kiűzettek a Paradicsomból, Ádámnak és Évának két fia született: Káin, aki felnőve földműveléssel foglalkozott, és Ábel, aki juhokat őrzött és terelgetett. Egy idő után mindketten ajándékot vittek az Úrnak, Ábel újszülött bárányokat, Káin pedig a föld terméseit. Isten Ábel áldozatát örömmel fogadta, de Káinéra nem fordított figyelmet (hogy miért, erre a Biblia nem tér ki). Káin ettől haragra gerjedt, rátámadt az öccsére és megölte őt. Mikor az Úr számon kérte, letagadta tettét. "Mondta pedig az Úr: Mit cselekedtél? A Te atyádfiának vére kiált énhozzám a földről." (1Móz. 4:10) Ezek után Káin elbujdosott Isten színe elől, és Nod földjén, "Édentől keletre" telepedett le.

Miként John Steinbeck Nobel-díjas (1952) regényében, úgy más művészeti alkotásokban is visszatér a két testvér alakja: a jó és a rossz örök ellentéte, a családi tragédiákhoz vezető testvérharc.

Édentől keletre (Elia Kazan, 1955.) A lázadó Caleb szerepében James Dean.

3 megjegyzés:

Aliana írta...

Nekem valahogy úy rémlik a néhai ovis hittanról, hogy az volt a baj Káin áldozatával, hogy ő a feleslegből adott, Ábel meg ugye újszülött, hibátlan állatokat. De ez nem biztos, csak mintha így rémlene...

Unknown írta...

Igen, ez jó lehet. Találtam ennél bonyolultabb magyarázatot is, de őszintén szólva nem igazán értem. Mindegy, ebbe a blogba ennyi is elég. :)

Lazac írta...

Én meg csak arra emlékszem, hogy van ilyen történet is :)