2011. október 21., péntek

Beato Angelico


Beato Angelico így tudott festeni... :-)

Eredeti nevén Guido di Pietro (1387-1455), Firenze közelében született, 20 éves kora körül lépett be a dominikánus rendbe, itt vette fel a Guido da Fra Giovanni nevet. Szerzetestársai kezdték Fra Angelico-nak hívni, mivel könnyed, szinte légies, száz színben pompázó alakjait mintha egy angyal festette volna. Tevékenységét miniatúrafestőként kezdte, az általa vezetett kolostori műhely évtizedekig nagy jelentőséggel bírt a firenzei művészetben.

1436-ban Cosimo de Medici a dominikánusoknak adta a firenzei San Marco kolostort és templomot, amelyet újjáépítettek, belső dekorálását pedig Fra Angelicora és rendtársaira bízták. Itt látható talán a legszebb és leghíresebb Angyali üdvözlet.

Később IV. Jenő pápa a Vatikánba hívta, ahol elkészítette az akkori Szent Péter templom freskóit, ezek sajnos az 1500-as években, a templom elbontásakor megsemmisültek. Később, már V. Miklós idején a pápai kápolnát festette ki, ezek a gyönyörű freskók a mai napig láthatóak. Kevés lenne a hely itt felsorolni, mennyi mindent és hol festett, nem is lenne értelme... inkább csak nézzünk bele egy hosszú pillanatra a gyermek Jézus szemébe.


Beato Angelico 1455. február 18-án halt meg Rómában. A római domonkosok Santa Maria Sopra Minerva templomában temették el. Sírkövén a szerzetes közel életnagyságban, reneszánsz portréhűséggel jelenik meg. II. János Pál pápa avatta boldoggá 1982-ben, a már addig is "Boldognak", "Beato-nak" nevezett szerzetes-festőt.

1 megjegyzés:

Lazac írta...

Nagyon szép az a festmény....