2012. március 2., péntek

Loreto



Na most akkor elmondanám, hogy Loreto városa sincs messze Assisitől - már inkább össze sem számolom, hogy ez alatt a néhány nap alatt mennyi mindent akarnánk/lehetne megnézni. :-)

Loreto Marche tartomány egyik városa, Szűz Mária-búcsújáró hely. Kegyhely jellegét nem csupán egy szobor vagy más tárgy adja, hanem ott található Mária egykori názáreti háza, körbeölelve az újabb keletű márvány falakkal, ház a házban a bazilikában. :-) A legendája talán tényleg legenda, és valóban nehezen hihető: a Szűzanya kőből épített názáreti házát a muszlimok elől az angyalok a levegőbe emelték az 1200-as évek elején, és átrepítették először Tersatto városába, majd néhány év múlva az Adria túloldalára, a loretoi dombra.


Azt gondolhatnánk, hogy szép mese... de mint minden ilyennek, azért van elgondolkodtató valóság-alapja. Az, hogy "angyalok" hozták a házat, abból eredhet, hogy Epirusz uralkodója, bizonyos Nikéforosz "Angeli" feleségül adta a lányát a nápolyi királyfihoz, a hozományban a Szűzanya házából való kövek is voltak. A régészeti kutatások szerit a Szent Ház építésének módja, a felhasznált anyagok idegenek a jelenlegi környezetétől. A kövek faragásának módja a Jézus korabeli Galileában működő mesterekre vall, ezen kívül olyan zsidókeresztény feliratok vannak a kövekbe karcolva, amelyeket Mária názáreti otthonában is találtak.


A házban talált sok évszázados graffiti felirata: Jézus, Isten fia.

1 megjegyzés:

Lazac írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.