2012. február 4., szombat

Vízkereszt - volt :)

("I tre Re Magi" - Ravenna, 6-7. század)

Jóval túl vagyunk már a farsangi időszak kezdetét jelző napon, de valamiért nem volt kedvem írni. Majd egy-két dolgot azért bepótolok. :-) Szóval a keresztény ünnepkörben január 6. vízkereszt, a háromkirályok ünnepe, más néven "epifánia". A napkeleti bölcsek nevét viselők (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) ezen a napon egyszerre ünnepelhetik névnapjukat. A vízkereszttel összefüggő szokás a házszentelés, amikor a pap szenteltvízzel hinti meg otthonunkat, az ajtó fölé pedig a 20+G+M+B+12 felirat kerül. A három betűnek más értelmezése is van: nem csak a mágusok nevének kezdőbetűi lehetnek, hanem egy régi latin áldásforma is: Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg e hajlékot).

Ezen a napon emlékezünk Jézusnak a Jordán folyóban történt megkeresztelkedésére is, amely számos művészeti alkotás tárgya. Most szándékosan nem egy "szokásos" festményt választottam, hanem egy gótikus "hóráskönyvnek"* a részletét az 1400-as évekből, amelyet egy francia múzeumban őriznek. A könyv szép és kifejező képecskéit a Limburg testvérek készítették.

* A hóráskönyv középkori imakönyv volt, ami a napi hét imádságos alkalom alapjául szolgált. Általában gazdag családok készíttettek maguknak ilyet, a legszebb imádságok, evangéliumi részletek voltak benne, ezen kívül a fentihez hasonló apró festmények, néha vicces ábrák, hogy az imádság közben is legyen egy kis szórakozás. :-)

1 megjegyzés:

Lazac írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.