2012. február 3., péntek

Szent Balázs

Az örmény szentre emlékezünk ma, akinek a születési idejét nem, csak a halála napját ismerjük: egyes források szerint 316-ban, ezen a napon hunyt el Örményországban. Orvos és püspök volt, nevéhez sok csodás gyógyulás fűződik. Az üldöztetések elől egy remetebarlangba menekült, ahol állatokat gyógyítgatott a kereszt jelével, így mikor a rómaiak elfogták és bíróság elé állították, vadállatokból álló testőrség igyekezett segíteni rajta, eredménytelenül. Balázs püspököt börtönbe zárták, de hitét nem tudták megtörni: a fogságban töltött időszak alatt rengeteg csodát tett, míg végül lefejezték.

Attribútumai: pásztorbot, püspöki öltözet, keresztbe tett gyertyák.

Egy kínzó torokfájás meggyógyítása különösen emlékezetes cselekedete volt, ezért lett ő a torokbajban szenvedők és az orvosok védőszentje (is). A Balázs-áldás, balázsolás mindmáig élő népszokás: ilyenkor a pap két, kereszt alakban összeerősített gyertyát tart a hívek torka elé, és ezeket mondja:

Szent Balázs püspök és vértanú esedezése által mentsen és őrizzen meg téged az Úr a torokbaj és minden egyéb bajoktól az Atyának, Fiúnak és Szentlélek Istennek nevében. Amen.

A következő részlet pedig Babits Mihály verséből való:

Szépen könyörgök, segíts rajtam, szent Balázs!
Gyermekkoromban két fehér
gyertyát tettek keresztbe gyenge nyakamon,
s úgy néztem a gyertyák közül,
mint két ág közt kinéző ijedt őzike.


Szentbalázs község (Somogy megye) címere.
Itt a püspök egy kardon, a vértanúság jelképén nyugtatja a kezét.

3 megjegyzés:

Lazac írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Lazac írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.