2012. február 14., kedd

Valentin - alias Szent Bálint :)


Szent Bálint igazából két személy volt, akiknek alakja főként a germán népek tudatában szép lassan eggyéolvadt. A III. századból két Valentinus nevű keresztény mártír is ismert, ez a név nagyon népszerű volt akkoriban. 269 körül halt meg egy római vértanú, akit Claudius császár hiába próbált rávenni hitének megtagadására. Feltehetően belőle lett a szerelmesek védőszentje, mert az a legenda maradt fenn róla, hogy az ifjú házasokat saját kertjéből szedett virágokkal lepte meg. (Máshol azt lehet olvasni, hogy ő is pap volt, aki titokban adta össze a szerelmeseket.)

475 körül hunyt el Bálint, a passaui püspök, akinek különösen az epilepsziások bíztak a segítségében: a nyakukba akasztott bálintkereszttel, "frászkereszttel" próbáltak védekezni a rohamok ellen.

A Bálint naphoz számos népszokás fűződik: a mohácsi sokácok ilyenkor szentmisére mennek, böjtölnek és gyónnak... Cserszegtomajon a gazdák hajnal előtt megkerülik a birtokot, hogy távol tartsák a tolvajokat és a madarakat... máshol a jószágok vizébe szenteltvizet csöppentenek; a legtöbb ősi szokás szerint ez a nap jelenti a tavasz, a farsangi időszak, a hideg napok után való megújulás, a változás kezdetét.

1 megjegyzés:

Lazac írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.