2012. február 7., kedd

Morus Tamás - és egy kicsit VIII. Henrik

Ifj. Hans Holbein (1497-1543.) festménye.

Eredeti nevén Thomas More ezen a napon született 1478-ban. Ügyvéd volt, politikus, tagja az angol parlamentnek. Első házasságából tíz gyermeke született, és a korban szokatlan módon a lányainak is engedte, hogy tanuljanak - pl. csillagászatot is. Morus egyre több fontos megbízatást kapott a politika terén.

1509-ben VIII. Henrik lépett az angol trónra, aki érvényteleníttetni akarta Aragóniai Katalinnal kötött házasságát, hogy elvehesse Boleyn Annát (akit később lefejeztetett, hogy elvehesse Jane Seymourt... majd még további három hölgyet vezetett az oltár elé - de ez egy másik történet :-) ). Mikor Rómánál nem sikerült elérni, hogy beleegyezzen a válásba, Henrik a diplomáciában jártas Morus Tamás segítségét kérte a Vatikántól való elszakadáshoz. Morus hithű katolikusként ekkor lemondott minden tisztségéről. Henrik az angol egyház fejének neveztette ki magát, ezzel egyben megtagadva a pápa fennhatóságát. Morus Tamás megtagadta erre az új törvényre való felesküdést, ezért a király a Towerbe záratta. Bíróság elé citálták és 1535. június 6-án kivégezték.

1886-ban boldoggá, 1935-ben, halálának négyszázadik évfordulóján pedig szentté avatták. Az államférfiak és a jogászok védőszentje.

Szintén Hans Holbein képe VIII. Henrikről

3 megjegyzés:

Lazac írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Aliana írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.