2011. november 30., szerda

András napon

Kampfl József szobra Szent Andrásról, Tóalmás

András annak a Péternek volt a testvére, akire később Jézus az egyházát bízta. Halász volt ő is, először Keresztelő Szent János tanítványa, később pedig Jézus egyik elsőként meghívott apostola. A hagyomány szerint a Mennybemenetel után több helyen hirdette az evangéliumot, bár a Szentírás kevés említést tesz róla. Tevékenységét Szkítiában, Kis-Ázsiában, Tráciában, Görögországban folytatta. I.sz. 60 körül Patras városában börtönbe vetették, november 30-án pedig X alakú keresztre feszítették, ahol hosszú szenvedés után hunyt el, de életének utolsó percéig dicsérte az Urat. A mai napig ezt a formát hívjuk "András-kereszt"-nek.

A szkíta magyarok körében is nagy népszerűségnek örvendett, ennek köszönhetően sok magyar település őrzi, és három magyar királyunk is viselte a nevét. Románia és Oroszország védőszentje, és X alakú keresztje Skócia nemzeti szimbóluma.


András apostol testének darabjait több helyen is elhelyezték: ez ma már furcsának tűnhet, de a régi időkben bevett szokás volt, hogy több város, több ember is közel kerülhessen a szentek ereklyéihez. Végső nyughelye több állomás után Amalfi, fej-ereklyéjét viszont a Szent Péter Bazilika őrzi.

/Forrás: Békésszentandrás város honlapja/


Amalfi, Szent András dóm, ahol az apostol földi maradványai találhatóak 1208. óta (ezt sem tudtam még akkor, mikor életemben egyszer felfelé cammogtam ezeken a lépcsőkön. :) )

1 megjegyzés:

Lazac írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.