2011. december 6., kedd

Télapó itt van... :)

Gyergyószentmiklós

Mégpedig az a Télapó van itt, aki az elmúlt politikai rendszernek köszönhetően ideiglenesen a Mikulást, Szent Miklóst helyettesítette. Szeretjük őt is, hiszen Télapót várni gyerekként ugyanolyan jó volt, és hiába az eredet, ennek az ünnepnapnak a köztudatban mégiscsak az adja meg az örömét, ahogy az apró kezek kikészítik a cipőjüket az ablak közelébe, majd izgatottan bontogatják az édességeket rejtő csomagokat.

Szent Miklós a 3. században élt, myrai (ma Törökország) püspök volt, akinek életéről több legenda ismert, ebből alakult ki a Mikulás személye is. Püspökségének 50 éve alatt számos esetben segített a gyerekeken, vagyonát a szegények támogatására fordította. Történt egyszer, hogy egy szegény ember nem tudta három lányát kiházasítani, mert nem tudott nekik hozományt adni. A Püspök megszánta őket, és elhatározta, hogy segít rajtuk. Igyekezett ezt titokban megtenni: több egymás utáni évben is, ugyanabban az időszakban aranypénzzel teli zsákocskákat dobott be a szegény ember ablakán. A harmadik évben zárva találta az ablakot, ezért felmászott a ház tetejére, és a kéményen keresztül igyekezett adományát bejuttatni. Persze az ember kíváncsi volt és egyszer megleste, de Szent Miklós nem fogadta el a köszönetet: azt mondta, mindenért csakis Istennek tartozunk hálával.

Így hát azóta is várjuk kicsiként és nagyként az ajándékokat az ablakunkba... :) "Nagyként" már inkább csak képletesen: egy kedves szót, egy simogatást, egy ölelést, egy baráti gesztust. A névtelen ajándékozáson pedig érdemes elgondolkodni: azt mondják, így helyes... hiszen nem a mi személyünk számít, hanem a másik öröme, vagy az, hogy segítettünk rajta. Nekem ez még nem mindig sikerül... nem a köszönetre vagy a hálára tartok igényt, egyszerűen csak szeretem látni az arcát a megajándékozottnak (persze csak ha örül :) :) ).

A keresztényüldözések során Szent Miklóst is elfogták és megkínozták, de kivégezni nem merték. Végül kiszabadult és szép öregkort ért meg. Sok mindenféle dolognak a védőszentje, itthon nálunk a pálinkafőzőké és Kecskemét városáé. :)

1 megjegyzés:

Lazac írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.