2011. december 12., hétfő

Mai érdekes :-)

Kicsit kiugorva a karácsonyi ünnepkörből, ajánlom mindenkinek ezt a kiadvány-sorozatot, aki valaha is betette a lábát Olaszországba - vagy aki eddig nem tette, néhány szám elolvasása után biztos bekerül az álmai közé az olasz csizma legalább néhány régiójának, városának személyes felfedezése.

A mostani, harmadik szám Venetoba visz minket... hát mit mondjak... máris menni akarok újra! :-) De ami ide tartozik és most olvastam róla, többek között ez a freskó:

Tommaso da Modena festette a XIV. század elején, a trevisoi San Nicolo dominikánus kolostor káptalantermében található kb. negyven, szerzeteseket és bíborosokat ábrázoló mű társaságában. A képen Ugo di Provenza bíboros látható, francia dominikánus - szemüvegben! A látásjavító eszköz aprólékosan van megfestve, és ami nagyon érdekes: ezen a képen szerepel először a művészet történetében. A mai napig nem tudjuk bizonyossággal, hogy ki és mikor találta fel a szemüveget, de könnyen lehet, hogy ebben is a velenceiek "keze volt", hiszen az üveg megmunkálásának technikája már a XIII. század környékén nagyon fejlett volt a Velencei Köztársaságban. Hát nem szuperek voltak? :-)

3 megjegyzés:

Lazac írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Lazac írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.