2011. november 8., kedd

Szent Márton

Freskó a Szent Ferenc Bazilikából, Assisi

Tours-i Szent Márton igazából Szombathely szülötte: 316-ban született Sab(v)ariában. Gyermekkorában került Itáliába, ahol felcseperedve katona lett belőle, a ránk maradt feljegyzések már életének ebből az időszakából is kiemelik jóindulatát és segítőkészségét.

A festményeken általában az a jelenet szerepel, amikor egy éjjelen kardjával kettévágja köpenyét, és az egyik felét egy koldus vállára borítja, ez a köpenydarab később Jézussal együtt jelenik meg álmában. Márton ezután nem akar harcolni, visszautasítja a katonaként kapott ajándékokat, majd fegyvertelenül akar csatába indulni, mindezzel jelezve, hogy életének további részéből száműzi az erőszakot, és csak Istennek akar szolgálni. Egész életében, több helyszínen, több országban fontos hittérítő munkát végzett, 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort.

Tours-i püspökké választását nem akarta elfogadni: a legenda szerint egy libaólban rejtőzött el, de az állatok elárulták gágogásukkal. Ki tudja, örülne-e Szent Márton annak, hogy neve ennyire összefonódott a libákkal? :) Gazdag élete Toursban ért véget 397. november 8-án.

1 megjegyzés:

Lazac írta...

Még mielőtt azt hittem volna, hogy ez a szent is amolyan nilsz horgelzonos. :):)