2011. augusztus 27., szombat

A Vitruvius tanulmány

Leonardo da Vinci vázlata (cca. 1487-ből) az emberi test méretarányait igyekezett felmérni és megmutatni. Elnevezése az I.e. I. században élt építészre, Marcus Vitruvius Pollio-ra utal, aki szerint az építész/művész által megalkotott szabályok az emberi test harmóniáján alapuló törvényszerűségeket követik.

Vitruvius egész konkrétan meghatározta az emberi test méreteit (még nem "ellenőriztem", de bemásolom ide a Wikipediából, el lehet vele szórakozni): 4 ujj tesz ki 1 tenyeret, és 4 tenyér tesz ki 1 lábat, 6 tenyér tesz ki 1 könyököt; 4 könyök teszi ki egy ember magasságát. Ezen túl 4 könyök tesz ki egy lépést, és 24 tenyér tesz ki egy embert. Az ember kinyújtott karjainak hossza megegyezik a magasságával. A haja tövétől az álla hegyéig terjedő szakasz egytizede a magasságnak; az álla hegyétől a feje tetejéig terjedő szakasz egynyolcada a magasságának; a mellkasa tetejétől a haja tövéig egyhetede az egész embernek. A könyöktől az ujjhegyig az egyötöde az embernek; és a könyöktől a hónalj hajlatáig egynyolcada az embernek. A teljes kézfej az egytizede az embernek. Az áll hegyétől az orrig, illetve a hajtőtől a szemöldökig terjedő távolsága egyforma, s a fülhöz hasonlóan az arc egyharmada.”

A témával kapcsolatban érdemes még megismerni az aranymetszés kifejezést: olyan arányosságot jelent, amely megjelenik a természetben, így az emberi testben, a csigák mészvázában, és számtalan helyen. Továbbá megjelenik a művészetekben, az építészetben, egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között (piramisok, reneszánsz épületek, stb...), de alkalmazzák a fotográfiában, a kalligráfiában és még rengeteg helyen, amire nem is gondolnánk.

Az aranymetszésnek (értéke 1,618) számos érdekes matematikai tulajdonsága van. Aki rossz lesz, annak elküldöm e-mailen. :-P :-)

2 megjegyzés:

Golden írta...

Dan Brown óta az első rövid és érdekes mqagyarázat :)))

Lazac írta...

Én jó vagyok :):)