2011. augusztus 18., csütörtök

Nagyboldogasszony, augusztus 15.

Nagyboldogasszony napját - Mária mennybemenetelét - augusztus 15-én ünnepli a katolikus egyház. A hagyomány szerint Jézus három nappal előbb tudatta anyjával halálának óráját, akit elszenderülése után egy sziklasírba temettek az Olajfák hegyén. Temetésére az apostolok felhőkön érkeztek a föld különböző tájairól. Tamás csak harmadnapra jelent meg, és mivel látni akarta az elhunytat, kinyitották a sírt. A test azonban már nem volt ott, és miközben az apostolok ezen álmélkodtak, angyali énekhangot hallottak, és meglátták Mária testét, amint romlatlanul az égbe emelkedik. Fiához hasonlóan, testben és lélekben egyaránt a mennyországba jutott.

"Természetesen" erről rögtön Tiziano Assunta c. gyönyörű oltárképe jut eszembe a Frariban, amelyre a festőzseni 1516-ban kapott megrendelést. A képen alul az apostolok izgatott csoportja látható, középen Mária a körülötte repdeső és az Őt mennybe emelő angyalokkal, felül pedig a rá várakozó Atyaisten.


Érdekes lehet számunkra, hogy az Esztergomi Bazilika oltárképe az Assunta másolata: Michelangelo Grigoletti olasz művész épp csak az alakokat csoportosította egy kicsit másképpen, amikor eleget téve a konkrét megrendelésnek, elkészítette a festményt mintegy háromszáz évvel Tiziano után. Viszont azt érdemes tudni, hogy ez a világ legnagyobb egy darab vászonra festett oltárképe (13,5x6,6m).


Nincsenek megjegyzések: