2012. augusztus 2., csütörtök

A Porziuncola kápolna ünnepén

A kicsike kápolna nevét többféleképpen írjuk, én az Assisiben megjelent útikönyvből másoltam át - de végül is nem ez a lényeg. A néhány négyzetméteres kis épület nagy jelentőséggel bír a ferences család életében: ez volt Szent Ferenc legkedvesebb tartózkodási helye, számos csodás esemény fűződik hozzá, a pápa 1216-ban búcsújáró hellyé tette. 

Megdöbbentő látvány, ahogy a Porziuncola fölé épített Angyalos Boldogasszony Bazilika óvja a kis épületet - templom a templomban. Óvja továbbá a helyet, ahol Szent Ferenc megtért az Úrhoz: egyes írások szerint a Transitus kápolna már megvolt akkor is, mások szerint csak később épült arra a helyre, ahol a szabad ég alatt Ferenc meghalt, társaitól körülvéve. 

Csodálatos helyek ezek... ott jártam néhány hónapja, mégis olyan nehezen tudom megfogalmazni, milyen érzés felkeresni őket, milyen érzés szó szerint Francesco lába nyomában járni. A kápolna belül néhány apróságtól eltekintve őrzi az eredeti állapotát, megérinthetjük a köveket, melyeket Ő is megérintett.


Maga a Bazilika csak 1679-ben készült el, építése elhúzódott, mert a ferences testvérek nehezen fogadták el nagyszabású mivoltát (miként a Szent Ferenc Bazilikáét is), és ellenezték, hogy a régebben ezen a helyen álló, Ferenc korabeli emlékeket lebontották építése érdekében. Egyébként ez egy érdekes vita: Istennek, Istenért épülnek a szebbnél-szebb templomok, nagyságát és dicsőségét hangsúlyozva, a történelem folyamán legtöbbször közadakozásból, közös munkával, az emberek azon szándéka alapján, hogy az Úrnak szeretetből mindent megadjanak, ami tehetségükből futja. Szent Ferenc viszont ezt írta:

"Vigyázzanak a testvérek, hogy templomokat, szegényes hajlékokat és minden épületet, amelyet számukra emelnek, csak abban az esetben fogadjanak el, ha azok illenek a szent szegénységhez, melyet a Regulában megígértünk."
(Assisi Szent Ferenc: Végrendelet, 1226. ősze, a halála előtt néhány héttel.)
Hát, ezen lehet vitatkozni. :-)
Nem túl jó, "titokban" készített fotó - de legalább saját (mint az összes többi ebben a postban). :-)

Mária szobra gyönyörűen ragyog, ha süt a Nap - ennél kicsit jobban... :-)
Ez egy régi fotó a szobor felhelyezéséről - lehet csodálkozni az arányokon. :-)

Nincsenek megjegyzések: